Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Zelf teksten redigeren?

tekst redigeren

Redigeren is een vorm van tekst corrigeren waarbij er naast grammaticale aanpassingen ook rekening wordt gehouden met de stijl van schrijven, de doelgroep of het medium. Het gaat verder dan alleen de spelfouten uit een tekst halen. Ook wordt er gecheckt of alles wat er in de tekst moet staan, daadwerkelijk in de tekst staat. Zelf tekst redigeren of iemand anders?

Zelf

Als je zelf jouw tekst gaat redigeren moet je hier de tijd voor nemen. Vaak zijn teksten en zinnen langer en ingewikkelder dan nodig. Zorg ervoor dat je het kort en bondig houdt. Schrap herhalingen en knip lange zinnen op. Woordgebruik is ook erg belangrijk. Je hebt geen moeilijke woorden nodig om een autoriteit binnen je vakgebied te zijn. Dat zorgt er alleen maar voor dat je tekst wollig en moeilijk leesbaar is. 

Professional

Het is verstandig om een extra paar ogen naar je teksten te laten kijken. Diegene heeft een andere kijk op de tekst, dus misschien ziet hij of zij wat dingen in de tekst die jij zelf niet hebt gezien of misschien is dit wel normaal taalgebruik voor jou, maar niet voor hem of haar. Een professional dringt door tot in de kern van jouw tekst en zorgt dat jouw verhaal perfect uit de verf komt. Dit scheelt jou natuurlijk ook enorm veel tijd.