Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Wat zijn de verschillen tussen HDPE, LDPE en LLDPE?

Lassen is voor heel veel mensen iets onbekend en zeker wat voor materialen er zijn voor het lassen, je kan bijvoorbeeld LDPE lassen, maar wat is nou het verschil tussen de verschillende soorten? Wil je dat weten lees dan even verder of kijk even op de site van Almond techniek.

Wat is HDPE? 

HDPE wordt met een lage druk geproduceerd, daarmee blijven de moleculen zoveel mogelijk intact en blijft het ethyleen hard. HDPE is lasbaar bij 210 tot 220 graden. Met HDPE worden HDPE platen en HDPE buizen gemaakt, met de HDPE platen worden de volgende producten gemaakt: zwembaden, water tanks, brandstof tanks, drinkbakken, lekbakken, koi karper vijvers, filter instalaties en nog veel meer. 

Wat is LDPE?

LDPE is taai, soepel en sterk. LDPE wordt met behulp van de katalysator, met hoge druk geproduceerd. Door de hoge druk raken de ketens van de moleculen versterkt, hierdoor ontstaat er zacht kunststof. Hierdoor wordt LDPE vaak gebruikt voor landbouwfolie, bij het maken van verpakkingsmateriaal en draagtassen van plastic. De lastemperatuur van LDPE is lager dan die van HDPE, dat komt door de sterk vertakte moleculen. 

Wat is LLDPE? 

LLDPE staat voor lineair lage dichtheid polyethyleen. LLDPE heeft meer liniare ploymeerketen, dan LDPE. LLDPE heeft korte zijketens. Voor LLDPE wordt een ander proces gebruikt dan bij LDPE, hierdoor lijkt het heel erg op het proces van HDPE, alleen het is niet hetzelfde. LLDPE wordt toegpast als folie, maar het wordt ook toegepast voor buizen, slangen, geomembranen en kabelmantels.