Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Wat is information security?

Als we naar de meest makkelijke omschrijving gaan kijken van information security dan gaat de betekenis als volgt: het beveiligen van informatie die zich online bevindt. Het begrip is natuurlijk nog een stuk breder dan dat en daarom gaan we in dit blogbericht dieper in op dit onderwerp. Zo bespreken we eerst de geschiedenis van information security, information security nu en het verschil tussen cyber security en information security.

1. De geschiedenis

Hoe de meeste mensen denken dat information security een begrip is van de laatste jaren, bestaat information security al sinds een aantal jaren voor Christus. In deze tijd ziet het er natuurlijk heel anders uit dan zo lang geleden, maar alsnog gaat dit begrip dus al ver terug. De eerste vorm van information security ging in de vorm van een gegevensversleuteling. Alle letters die in een brief stonden, werden dan worden versleuteld door ze een andere waarden te geven met de letters van het alfabet. Op deze manier kon een brief dus niet worden gelezen als iemand anders hem zou onderscheppen!

2. Information security nu

In de inleiding is de betekenis al kort omschreven, maar information security is veel breder dan dat. Zo omvat het begrip alle programma’s en acties die gebruikt worden om alle soorten van digitale bedreigingen tegen te gaan. Een goed voorbeeld is bescherming van computers tegen virusaanvallen. Dit kunnen hele lichte en makkelijk verwijderbare virussen zijn, maar ook DDoS-aanvallen. Het grootste doel van information security is dus beveiligen zodat de virussen niet in bijvoorbeeld systemen kunnen komen. 

3. Het verschil met cyber security

De begrippen information security en cyber security worden vaak door elkaar gehaald of beschouwd als hetzelfde. Dit is zeker niet het geval. Information security is namelijk een onderdeel van het bredere begrip cyber security. Ben je benieuwd naar meer informatie over deze begrippen? Kijk dan eens bij traxion consultancy.