Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Smartengeld, wat is het?

smartengeld

Soms is er schade na een ongeluk die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Dit is immateriële schade en dit kan vaak nog veel erger zijn dan materiële schade. Voorbeelden van immateriële schade zijn leed, pijn en psychische klachten waar je nog erg lang last van kan hebben. Als jij hieraan lijdt, kan het zo zijn dat je recht hebt op smartengeld.

Wat is het?

Voor immateriële schade is er ook een schadevergoeding te krijgen, smartengeld. Smartengeld is de vergoeding die het slachtoffer krijgt voor de onherstelbare schade. Het is niet tastbaar of zichtbaar maar het is weldegelijk te daar. Het berekenen van dit bedrag is erg lastig, dus het is altijd verstandig om een deskundige in te schakelen die uitrekent op welk bedrag je recht hebt, inclusief smartengeld. Omdat deze schade een persoonlijk recht is, kan je het niet zomaar vererven. 

Voorbeeld

In 2016 was er een arbeidsongeval van een monteur van hijsmiddelen. Er valt een hijsklem van ongeveer 17 kg van drie etages naar beneden en deze valt op het hoofd van de monteur. Hij droeg een helm, maar de man loopt fracturen aan zijn schedel, nekwervels en sleutelbeen op. Hij is enkele maanden arbeidsongeschikt, maar hij kan daarna met moeite op eigen kracht weer zijn eigen functie voldoen. Er wordt een smartengeldvergoeding van 27.500,00 euro vastgesteld.