Feitjes over hardglas
Hardglas is momenteel een van de meest gebruikte glassoorten voor woningen, kantoren en schuren. Wat maakt dit type glas zo interessant en waar kan je het allemaal voor gebruiken?
Zeer sterk en stootvast
De naam zegt het eigenlijk al, het is zeer sterk en stootvast. Dit type glas is zo gemaakt dat het niet snel zal breken. Bij enkel glas heb je een zeer dunne glaslaag en bij dubbel glas zijn er meerdere lagen glas op elkaar. Bij hardglas is het één laag glas wat extra dik gemaakt kan worden. Het glas wordt zeer heet gemaakt om het vervolgens extreem te verkoelen. Hierdoor wordt er een trekspanning gecreëerd wat tot gevolg heeft dat het glas extra sterk wordt.
Veilig wanneer het breekt
Glas is nooit fijn wanneer het breekt en het kan lelijke verwondingen tot gevolg hebben. Hardglas is niet snel te breken, het is namelijk tot vijf keer sterker dan normaal glas, maar wanneer het breekt valt het uiteen in vele kleine stukjes. Dit is een ander voordeel van de trekspanning. Een voorbeeld hiervan is een bushokje. Wanneer dit glas gebroken is, ligt er ook een zee aan kleine glasscherven rond het bushokje.
Waar vind je hardglas allemaal?
Dit type glas is op meerdere plekken dan dat jij misschien in eerste instantie dacht. Omdat het een veilige glassoort is wordt het vaak in openbare ruimtes gebruikt. Scholen, winkels en bushokjes zijn hier voorbeelden van. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt in meubels. Een mooie glazen tafel zal veelal gemaakt worden van hardglas.
How it’s made?
De kracht van dit type glas komt voort uit het productieproces. Zoals eerder verteld wordt het zo gemaakt dat er een soort trekspanning komt. Deze spanning zorgt ervoor dat het glas extra sterk is. De spanning wordt gecreëerd door het glas te verwarmen tot ongeveer 600 graden celsius. Vlak voordat het glas gaat barsten van de hitte wordt het zo snel mogelijk afgekoeld. Dit proces maakt het glas zo ontzettend hard.