Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Buitenwacht

Safety equipment on old wooden table, top view

Een buitenwacht (ook wel mangatwacht genoemd) houdt toezicht op de werknemers op de werkvloer. Op deze manier wordt brand of andere calamiteiten voorkomen. De buitenwacht let er op dat de werknemers zich aan alle veiligheidsmaatregelen houden, zoals bijvoorbeeld het gebruik van beschermende kleding. Zo niet, dan spreekt de buitenwacht de betreffende persoon hier op aan.

De functie buitenwacht uitgelicht

De buitenwacht houdt dus een oogje in het zeil door erop te letten dat de werknemers alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen. De functie behelst echter nog meer. Zo controleert hij/zij de werkvergunningen, de werkinstructies en het ontruimingsplan. Hij/zij checkt de veiligheid van de werkplek en rapporteert. Bij een voorkomende ramp moet de buitenwacht alle hulpdiensten zo snel mogelijk alarmeren. De buitenwacht kan ook al het werk laten stilleggen als er een levensbedreigende situatie ontvangt.

Wanneer heb je een buitenwacht nodig?

De Arbowet in Nederland bepaalt dat bij bepaalde werkzaamheden in besloten ruimtes een mangatwacht verplicht is.

Speciale opleiding

Om de functie buitenwacht te kunnen vervullen moet je eerst een speciale opleiding  volgen. Belangrijke eigenschappen zijn goede communicatieve vaardigheden, accuratesse en verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook rustig blijven als er paniek heerst is belangrijk. Het diploma heet ‘Werken als buitenwacht’.

Zoek je een professionele buitenwacht

Bij G4S Fire & Safety vind je buitenwachten die goed opgeleid zijn en aan alle wettelijke functie-eisen voldoen. Neem gerust contact met hun op. Zij zijn dé experts op veiligheidsgebied en weten ook wanneer een mangatwacht wettelijk verplicht is.

Je kan ze 24/7 bereiken via het telefoonnummer 03 808 03 53.