Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Hulp nodig met een verslaving?

Hulp bij verslaving komt niet in een one-size-fits-all therapieplan. Behandelingen kunnen verschillen, afhankelijk van je behoeften. Je kunt de beste therapie kiezen, afhankelijk van de dingen waaraan je verslaafd bent. De mate van zorg die je nodig hebt en je specifieke GGZ-behoefte is iets waar zorgprofessionals rekening mee houden. De mogelijkheid om te betalen voor behandeling is iets waar je ook rekening mee moet houden. Medisch ondersteunde detox helpt je om je lichaam op een veilige manier te reinigen van verslavende chemicaliën. Dit is voordelig, aangezien het stoppen van medicijnen onaangename of levensbedreigende effecten op je lichaam kan hebben. Detox wordt vaak samen met andere therapieën gebruikt, omdat het de onderliggende gedragsredenen van verslaving niet oplost. Je kunt behandeld worden in een afkickkliniek, verslavingskliniek en zelfs in ziekenhuizen.

Gedragstherapieën

Cognitieve gedragstherapie of CGT is een effectieve behandelingsoptie omdat het kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan verslavingen te behandelen. Dit omvat voedselverslaving die eetstoornissen, alcoholverslaving en verslaving aan voorgeschreven medicijnen kan veroorzaken. Cognitieve gedragstherapie kan je helpen je ongewenste gedragspatronen te begrijpen. Het kan je ook helpen om je triggers te identificeren en gezonde coping-mechanismen te creëren. CGT kan ook worden gecombineerd met andere behandelstrategieën. Voedselverslavingen leiden tot eetstoornissen en CGT kan helpen. Het kan worden toegediend in een eetstoorniskliniek, kliniek voor eetstoornissen of in een speciale faciliteit. Rationeel-emotieve gedragstherapie of REBT kan je helpen bij het herkennen van negatieve ideeën en het bestrijden van emoties die verslavingen veroorzaken. Het doel van dit soort therapie is om je te helpen begrijpen dat je in staat bent om rationeel te denken. Het zal je helpen begrijpen dat je rationele denken je kan helpen je verslaving op te lossen. Het zal je leren niet toe te geven aan externe druk.

Beheer van onvoorziene gebeurtenissen

Contingency Management (CM) kan worden gebruikt om een ​​breed scala aan verslavingen te behandelen. Dit omvat verslaving aan alcohol, drugs en sigaretten. Contingency Management ondersteunt positief gedrag zoals nuchterheid door echte en gezonde beloningen te bieden. Het is aangetoond dat deze vorm van therapie effectief is bij het voorkomen van terugval, wat kan helpen voorkomen dat je verslaving weer de kop opsteekt.

Medicijnen

Medicatie kan een cruciale rol spelen bij revalidatie in combinatie met gedragstherapie. Bepaalde medicijnen kunnen helpen om hunkeren naar te verminderen en je humeur een boost te geven, wat kan helpen verslavend gedrag te minimaliseren. De FDA heeft Iofexidine goedgekeurd om patiënten te helpen die worden behandeld voor hun opioïdverslaving. Dit kan hun hunkering en verslaving helpen verminderen. Acamprosaat is een ander voorbeeld van medicatie voor mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Dit kan helpen om je verlangen naar alcohol te beteugelen. Je hoeft het niet alleen te doorstaan ​​als jij of een naaste worstelt met een verslaving. Je kunt met een medische professional praten om behandeling te zoeken. Er zijn ook effectieve behandelingen beschikbaar om je te helpen je verslaving voorgoed te overwinnen. Verslaving is geen grap of een simpele ziekte die kan worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen. Het is geen simpele griep die overgaat als je een paar dagen rust. Verslaving is voornamelijk geworteld in gedrag en gespecialiseerde behandeling om de onderliggende oorzaak ervan te behandelen is noodzakelijk.