Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

De e-sigaret, wat is dat?

e-sigaret

De e-sigaret of elektronische sigaret maakt een nevel van een vloeistofpatroon waar smaakstoffen en andere chemicaliën in zitten. De vloeistof wordt ook wel e-liquid genoemd. Er zit in de e-liquid geen tabak, maar er kunnen wel stoffen zoals nicotine in zitten. De e-sigaret is beschikbaar in een groot scala aan formaten, kleuren en modellen. De rook die je binnenkrijgt via een e-sigaret bestaat voor een groot deel uit stoffen die je ook binnen krijgt wanneer je een normale sigaret rookt. Het inademen van dit soort stoffen kan zorgen voor problemen met de luchtwegen of leiden tot aandoeningen zoals hartkloppingen. Ook de e-sigaret verhoogd de kans om kanker te ontwikkelen. Meeroken mensen in de omgeving is ook bij dit soort rook gevaarlijk en kan voor irritatie aan keel, neus of ogen zorgen.

Groot aanbod smaken

Onderzoek

Er is op dit moment nog niet duidelijke of de e-sigaret minder ongezond is dan een normale sigaret. Er komen minder schadelijke stoffen vrij en de concentraties zijn ook lager. Het lijkt dus alsof een e-sigaret minder schadelijk is, maar er is nog meer onderzoek nodig naar de langetermijn gevolgen van het roken van een e-sigaret.

Vapen

Jongeren en smaakstoffen

Vooral onder jongeren is de e-sigaret populair, onder andere omdat de bittere nicotine smaak gemaskeerd wordt door lekkere, vaak zoete smaakstoffen. Zo kun je een e-liquid krijgen in smaken als menthol, verschillende soorten noten, kruiden, alcoholische dranken, snoep, koffie en thee en nog veel meer. Voor sommige mensen kan een e-sigaret helpen bij het stoppen met roken.