Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Waarom populieren multiplex platen fijn zijn om mee te werken?

multiplex van populier

Als je de definitie kent van populieren multiplex, dan zul je meteen begrijpen waarom multiplex van populier zo prettig is om te verwerken. Het is een multiplex soort met een maximale vochtbestendigheid, buigsterkte en duurzaamheid. Populieren multiplex bevat symmetrisch kruislings verlijmde buiten- en binnenlagen die bestaan uit populieren fineervellen.

De nerf van de buitenoppervlakken kan ofwel in de richting van de lang zijde gaan van het paneel ofwel in de richting van de korte zijde. In beide gevallen bepaalt de nerfrichting de lengtemaat. Multiplex van populier is zowel waterbestendig aan de buitenkant als wel aan de binnenkant.

multiplex van populier

Het heeft een groot toepassingsgebied

Populieren multiplex wordt gebruikt voor het bouwen van meubels, deur- en raamkozijnen, timmerwerkzaamheden en verpakkingen. Deze multiplex is ook bijzonder geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Het heeft een relatief laag soortelijk gewicht en is daarom ideaal voor het opbouwen van hoge structurele betimmeringen in winkel- en interieurbouw, scheepsbouw, badkamermeubels en zelfs in de voertuigbouw(laadruimtes van vrachtwagens).

Vaak verdient populieren multiplex de voorkeur, omdat het sterker is dan massief hout. Dikwijls wordt gedacht dat massief hout sterk is, maar het tegendeel is waar, multiplex is nog sterker. Welke inherente problemen je kunt hebben met natuurlijk hout, multiplex heeft ze aantoonbaar allemaal opgelost. De structuur van multiplex is zo goed opgebouwd, dat de sterkte ervan goed en gelijkmatig is verdeeld. Terwijl massief hout de neiging heeft dit alleen langs de nerf te zijn.

Multiplex is lichtgewicht

Ondanks dat het buitengewoon sterk materiaal is, is het vele malen lichter dan massief hout. Dat maakt multiplex van populier nog perfecter om het voor diverse projecten te gebruiken. Zwaarder massief hout kan daarentegen nogal onpraktisch blijken voor het bijvoorbeeld maken van meubels, aftimmeren van badkamers en andere commerciële toepassingen.

Een ander voordeel ten opzichte van massief hout is: multiplex splijt niet gemakkelijk. Gewoon hout heeft de neiging om langs de nerf te splijten, vooral door een spijker erin te slaan of als je er in gaat schroeven. Doordat multiplex een kruislingse structuur heeft zal dit niet zo vlug gebeuren.

Kortom: Populieren multiplex is een geweldig product dat voor elk project te gebruiken is. Doordat elke vierkante centimeter van de multiplexplaat te gebruiken is, heb je geen verspilling. Het is een licht materiaal en daardoor perfect om te transporteren.