Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

Tegenwoordig zie je veel berichtgeving over de vervuilde lucht waar we in leven. Ook binnenshuis is de lucht vervuild, en zit de lucht vol met allerlei bacterien, schimmels en virussen. Om die reden schaffen steeds meer mensen een luchtreiniger aan, en ook luchtbevochtigers worden steeds populairder. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Lees snel verder!


Luchtreiniger

Luchtreinigers zijn razend populair, steeds meer mensen schaffen er een aan voor thuis, op kantoor en ook in winkels. Maar wat is het nou eigenlijk? De naam spreekt eigenlijk al voor zich: een luchtreiniger reinigt de lucht in je woning of kantoorruimte. Alle bacteriën, schimmels en stofdeeltjes hierdoor worden uit de lucht gefilterd. Dit maakt de lucht die je inademt schoon en gezonder om in te ademen. Hierdoor zou je beter slapen en de kans op griepjes verkleint. Ook geurtjes worden verwijderd, ideaal als er binnen wordt gerookt, er veel huisdieren aanwezig zijn of als je houdt van koken. Hierdoor heb je dus geen last meer van doordringende geurtjes.

Soorten luchtreinigers

Wanneer je kiest voor een luchtreiniger dan sta je voor de keuze of je een luchtreiniger met filter kiest, of een met een ionisator. Bij een luchtreiniger met filter wordt de lucht letterlijk gefilterd. De werking van een luchtreiniger met een ionisator is iets complexer. Bij een ionisator worden er negatieve ionen de lucht in geduwd. Dit zijn een soort moleculen met een elektrische lading. Deze komen normaal eigenlijk alleen in de natuur voor, in de natuur is de functie ook reinigen. Hetzelfde doet deze reiniger in uw woning.

Luchtbevochtigers

Dat luchtbevochtigers en luchtreinigers dezelfde werking hebben, dat is een misvatting. Er bestaan wel luchtreinigers waar ook een luchtbevochtiger in zit, of andersom. Maar de werking en functie van deze twee is zeer verschillend. Wanneer je last hebt van gezondheidsklachten, zoals bijvoorbeeld migraine, clusterhoofdpijn of slapeloosheid, dan is een luchtbevochtiger waarschijnlijk beter geschikt voor jou. De oorzaak van deze klachten is namelijk vaak droge lucht. Dit komt doordat er uit droge lucht minder zuurstof kan worden opgenomen. Laat dit precies zijn wat de luchtbevochtiger bestrijdt, en zorgen voor optimale luchtvochtigheid. In huis kan een luchtbevochtiger er dus voor zorgen dat je meer energie krijgt en op kantoor krijgen de medewerkers meer energie en worden ze over het algemeen minder vaak ziek.