Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Waarom jij je koffie apparaat moet ontkalken

Water is nodig voor een perfecte kop koffie, maar vormt ook een bedreiging voor het koffiezetapparaat. Als er andere soorten water dan gezuiverd water in je koffiezetapparaat worden gebruikt, zoals gefilterd water, kraan en mineraalwater of flessenwater, moet de binnenkant waarschijnlijk worden schoongemaakt. Dit komt door de ophoping van mineralen zoals calcium en magnesium in de structuur van het verwarmingselement van de machine. Een ontkalker koffiemachine is een reinigingstechniek die de vorming van kalkaanslag verwijdert. Het is een harde gebroken witte en kalkachtige aanslag die ervoor kan zorgen dat tal van onderdelen defect raken. In het boiler compartiment van koffiemachines wordt kalkaanslag gezien door de vorming van dikke oxidelagen op metaal in aanwezigheid van warmte.

Hoe weet je dat het tijd is om een ​​koffiezetapparaat te ontkalken?

Als je machine een lichtindicatie heeft, gaat deze aan om je te laten weten dat deze moet worden ontkalkt. Het werkt mogelijk niet als je een oudere machine hebt of een met minder functies. Je hebt geen licht nodig omdat je over het algemeen kunt zien wanneer het tijd is – er zal een krijtwit residu verschijnen. Je koffie kan vreemd gaan smaken. Je moet de machine een paar keer per jaar ontkalken met een aantal ontkalkingstabletten. Afhankelijk van je machine of hoe vaak je koffie zet en de hardheid van je water, moet je dit misschien vaker of minder vaak doen.

Een koffiezetapparaat ontkalken en schoonmaken

Koffiemachines zijn een technologisch wonder onder je collega’s en ook onder andere mensen. Met slechts een paar bolletjes koffie en wat water en een druk op de knop kun je binnen enkele minuten genieten van een kopje verse en warme koffie. Ondanks alles wat de koffiezetapparaten je dagelijks bieden, zijn we niet altijd even goed in het geven van de aandacht die ze nodig hebben. Zelfs de meest fervente koffieliefhebbers kunnen weken, maanden of zelfs jaren zonder hun apparatuur goed te onderhouden. Als je het verschil kent tussen twee belangrijke procedures voor het onderhoud van je koffiezetapparaat, zoals reinigen en ontkalken, is dit de eerste stap om te genieten van de best smakende koffie en om je koffiezetapparaat voor de komende jaren op volle kracht te laten werken. Het reinigen en ontkalken van een koffiezetapparaat zijn vaak verwarde termen onder koffiekenners. Reinigen en ontkalken daarentegen zijn twee verschillende processen die twee verschillende problemen aanpakken tijdens het zetten van koffie. Om lekkere en hete koffie te drinken, moet je eerst het verschil leren tussen het schoonmaken en ontkalken van een koffiezetapparaat en hoe je beide kunt doen.

Wat betekent het om een ​​koffiezetapparaat te ontkalken?

Water vormt ongeveer 99% van een kopje koffie, waardoor het een van de meest kritische componenten is bij het produceren van een fatsoenlijk kopje. Water bevat mineralen zoals calcium en magnesium die door je koffiezetapparaat stromen en zich als kalkaanslag op het verwarmingselement ophopen. De procedure voor het ontkalken van een koffiezetapparaat omvat het elimineren van de mineraal ophoping. Omdat het een grotere hoeveelheid van deze mineralen bevat, is “hard” water aanzienlijk schadelijker voor je koffiezetapparaat. Maandenlange minerale ophoping kan plaatsvinden zonder je medeweten omdat de verwarmingselementen in een machine niet zichtbaar zijn. Goed schoonmaken dus!