Stapotheek Fox

Stapotheekfox.nl

Is er een verschil tussen sedumcassettes en sedummatten?

2groendak

Als je op zoek bent naar een milieubewuste oplossing voor extra dakisolatie, dan is een Groendak misschien wel de oplossing voor jou. Deze daken bieden extra bescherming van je dak bij kou en warmte. Een veelgebruikte plan hiervoor is sedum, een sedumdak is gemakkelijk op te zetten met cassettes of Sedummatten. De plant is erg populair doordat deze kan groeien onder extreme weersomstandigheden. Daarbij heeft sedum weinig onderhoud nodig en dit leidt ertoe dat de plant ideaal is voor op het dak. Het vetplantje komt voor in veel verschillende soorten en kleuren, hierdoor zorg je voor een leuke sfeer zelfs op je dak.

Wat zijn sedumcassettes?

Een sedumcassette is een soort plantenpot. Ze zijn op een rechthoekige wijze aan elkaar vastgemaakt, waardoor ze erg stevig op je dak staan. Een voordeel hiervan is dat de potjes met sedum binnen de cassette aan elkaar vast blijven zitten. Zo staan ze zelfs op schuine daken erg stabiel. Verder zijn de cassettes erg licht, hierdoor zijn ze beter geschikt voor daken met minder draagkracht. Doordat ze zo weinig wegen, vragen ze veel minder van fragiele daken. Hierdoor kunnen zelfs op oudere daken sedum daken geplaatst worden. Zelfs met een ouder huis is een groendak dus mogelijk.

Wat is het nut van sedummatten?

In tegenstelling tot de cassettes, lijken sedummatten meer op grasmatten. Een groot voorbeeld van de matten is dat de vetplanten al bijna helemaal gegroeid zijn. Als je ze dus aanbrengt op je dak is deze gelijk groen. Ten tweede is het mogelijk om de matten op maat te snijden, bij de cassettes kan dit niet. Dit maakt de matten wel een betere keuze als je een bijzonder dak formaat hebt. Als laatste verschil is het bij sedummatten eerder mogelijk om de verschillende planten tot geheel te laten vergroeien. Bij cassettes is dit ingewikkeld, door alle losse bakjes.